Hogyan ellenőrizzük a műanyag ablak szigetelését

 • HRV Ablak - A műanyag ablak webshop
 • Blog
 • Blog
 • Hogyan ellenőrizzük a műanyag ablak szigetelését
 • Meglévő nyílászárója jól szigetel? Vagy eljött az ideje az ablakcserének?

  nyílászáró az egyik legfontosabb és legtöbbször használt eleme ingatlanunknak, mégis a legtöbben elfelejtkezünk azok karbantartásáról. A karbantartás hiánya, a használat, és zord időjárás együttesen azt eredményezi, hogy a nyílászárók egy idő után, nem látják el megfelelően funkciójukat, rosszabb esetben elhasználódnak. De mielőtt temetnénk őket, és elkezdenénk másik ablak után nézni, nem árt megvizsgálni hogy tényleg szükséges az ablakcsere vagy elég lenne egy finombeállítás és egy karbantartás. Az évenkénti karbantartás a tévhittel ellentétben nem csak a fa nyílászárók, de a műanyag ablakok esetében is elengedhetetlen.

  A hőveszteség kb 35-40%-a, a rosszúl szigetelő nyílászárókon keresztül alakúl ki. Ez a fa és a műanyag ablakok esetében is így van. Az elhasználódott fa vagy műanyag nyílászárók évente akár több tíz ezer forinttól is megszabadíthatják. Tehát ha csökkenteni szeretnénk az energia költségeinket, nem árt tisztába lenni a nyílászáróink állapotával. 

   

  Az ablakcsere minden ingatlan életében előbb-utóbb elérkezik, ennek megállapítására számos olyan praktika létezik amit mi magunk is elvégezhetünk otthon, minden féle szaktudás nélkül. Azt itt leírt praktikák elvégzése után már könnyen tudunk mérlegelni, hogy hívjunk-e ablakszervízt, vagy tényleg érdemesebb inkább az ablak cseréjében gondolkodni.

  blue and white padded chair beside white wooden table

  Az ablak szigetelés és a falcsatlakozás ellenőrzése gyertyával

  lit candle

  A gyertya teszt esetén, az ablak és a fal beépítési csomópontját, valamint a szigetelő gumik állapotát lehet ellenőrizni. Ennek egyik feltétele, hogy a teszteléshez egy szelesebb napot válasszunk. A meggyújtott gyertyát tegyük a bezárt ablakhoz és figyeljük hogy egyenletes lángot látunk-e, vagy a lángunk lobog mint a győzelmi zászló, esetlegesen ki is alszik. A tesztet érdemes nem csak az ablakszárny és a tokcsatlakozásánál, de a tok és a falcsatlakozásánál is elvégezni.

   

  Ha a lángunk nem mozog, egyenletes ég, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő állapotú az ablak szigetelése, és a beépítési csomópontunk is.

   

  Ha a láng mozog, vagy esetleg elalszik akkor biztosak lehetünk benne, hogy bizony a tömítettségünk nem megfelelő és a szigetelések elöregedésével van dolgunk.

   

  Ha csak a tok és a szárny találkozásánál mozog a láng, akkor a szigetelő gumik cseréje segíthet, ha a fal és az ablakkeret találkozásánál is ugyan ez a helyzet érdemes elgondolkodni az ablakcseréjén.

  Az ablak szigetelés és a zárszerkezet ellenőrzése papírlappal

  kép: nyilaszaro.eu

  Ezzel az egyszerű papír teszttel is ellenőrizhetjük a szigetelő gumik állapotát, de emellett a zárszerkezet egyenletes működése is ellenőrizhetővé válik.

  Nyissuk ki az ablakunkat és tegyünk be közé egy egyszerű papírlapot, majd zárjuk rá a papírlapra. A papírt úgy kell betenni a nyílászáró közé, hogy a tokra felszerelt zárfogadók között helyezkedjen el. A tesztet érdemes az ablak mind a két hosszanti oldalán elvégzeni illetve, szélesebb (120-150 cm) szárny esetén alul és felül is.

   

  Ha a a papírlapunkat a képen látható módon elhelyezve, és az ablakunkat bezárva nem tudjuk kihúzni akkor minden rendben van. 

   

  Ha a papírlapunkat kitudjuk húzni akkor a szigetelést kell ellenőrizni. Ha a szigetelő gumi puha, akkor jó esélyünk van rá hogy a vasalat finombeállítása is elegendő a hiba elhárításához.

   

  Ha a papírlapunk könnyedén kihúzzuk, netán ha elengedjük kis is esik az ablak és a tok közül akkor baj van. Ha a gumi elöregedett, megkeményedett, és a szárny sem tudja a papírt megtartani valamint a beállítás sem segít, akkor el kell gondolkodnunk az ablak cseréjén.

  Az ablak szigetelés és a falcsatlakozás ellenőrzése Nedves kézzel

  Talán a legegyszerűbb módszer, és az elvégzéséhez semmilyen eszköz nem szükséges. Ezt a tesztet első sorban hűvösebb szeles időben érdemes elvégezni. A benedvesített tenyerünket az ablak illesztéséhez tesszük és figyeljük az esetlegesen beáramló levegőt.

  Ha nem érzünk semmit az jó hír, mivel az ablakunk tömítése megfelelő.

  Ha hideg érzetet érzékelünk, akkor a tömítettségünk nem megfelelő és a szigetelések elöregedésével van dolgunk, a szigetelés vagy a finombeállítás még segíthet.

  Ha a finombeállítás és a tömítéscseréje sem hoz eredményt, vagy nagyon magas költségekbe kerülne a javítás érdemesebb az ablakcsere felé fordulni.

  flat screen monitor inside room

  A régi fa ablak nehezen nyílik és záródik, és még a festék is pereg

  Ha a régi fa nyílászárónk van, akkor minden képpen szemrevételezzük a festett felületeket. A festés idővel felpattogzik és lepereg, ha nem tartjuk karban ablakainkat. Az amortizáció 90%-ban az ablak alsó kereténél a tok és a szárny találkozásánál jelentkezik elsőre. Ez az ablaküvegen lefolyó csapadék és páralecsapódásból következik. Valamennyi nedvesség mindig megáll a fa felületén, és ez szépen lassan áteszi magát az évek alatt a festéken.

  A meggyengülő faszerkezet aztán kihatással lesz a működésre is, így egyre nehézkesebb lesz a nyitás és zárás.

  Ilyen esetben már nincs értelme sokat matekozni, mivel a javítási költségek már olyan magasak lennének, hogy jobban járunk ha lecseréljük a nyílászárót egy új korszerű energia takarékos modern megjelenésű műanyag ablakra.

  Vélemény, hozzászólás?

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Nincs termék a kosárban!
  0
  HRV Ablak

  FREE
  VIEW