Tények és tévhitek műanyag ablakokról

 • HRV Ablak - A műanyag ablak webshop
 • Blog
 • Blog
 • Tények és tévhitek műanyag ablakokról
 • Tévhitek a műanyag ablakokról

  A műanyag nyílászárókkal kapcsolatban napjainkig számos tévhit kering az interneten. Ezek közül egy része megalapozatlan, míg másik része az idő múlásával és a nyílászárók fejlődésével elvesztette érvényességét, ugyanakkor még mindig elterjedtek az online világban és a köztudatban. Ebben a bejegyzésben kísérletet teszünk arra, hogy a leggyakrabban előforduló műanyag nyílászárós tévhiteket összegyűjtsük, tekintettel arra, hogy a teljesség igényét nem követelhetjük meg.

  A karbantartást nem igénylő műanyag ablak – NEM IGAZ!

  ablak tisztítás
  ablak tisztítás

  A műanyag ablakok, bár anyagukat tekintve sokkal ellenállóbbak, mint fa társaik, ugyanúgy igényelnek karbantartást, ahogy fa vagy alumínium ablakok esetében szükséges. Ezt a tényt kezdetben talán marketing céllal vagy szakértelmi hiányossággal felfegyverkezve terjeszthették el.

  Gondoljuk csak végig. Ahogy a fa vagy az alumínium nyílászárók esetében, a műanyag ablakoknál is két fontos elem van, amelyek gondozást igényelnek: a vasalat (zárszerkezet) és a tömítő gumik. Ezek a kulcsfontosságú nyílászáró elemek, bár márkájukban eltérőek lehetnek, a műanyag ablakoknál is azonos jellegűek.

  A tömítő gumik és a zárszerkezet minden esetben időnkénti karbantartást igényelnek, különben a nyílászárók hamarosan elveszítik hatékonyságukat és idő előtt tönkremehetnek. Ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a megfelelő karbantartásra, ha szeretnénk, hogy új műanyag ablakaink hosszú távon is megfelelően működjenek. De még ha már rendelkezünk új műanyag ablakokkal, és eddig nem tettük meg a szükséges karbantartást, ne aggódjunk, mert sosem késő elkezdeni.

  A műanyag ablakok karbantartásáról már korábban írtunk egy bejegyzésben, így ha további hasznos információkat szeretnél erről, érdemes azt is elolvasnod. Gondoskodjunk az ablakjaink rendszeres ellenőrzéséről és szükség esetén a szakszerű karbantartásukról, hogy hosszú élettartamú és hatékony nyílászárókkal élvezhessük otthonunk kényelmét és energiahatékonyságát.

  Penészesedés a műanyag ablak miatt – IGAZ IS MEG NEM IS!

  ablak penészesedés
  ablak penészesedés

  A műanyag és korszerű fa ablakok közötti légzárás valóban egyre tökéletesebbé válik, és mindkét típusú ablakra igaz, hogy hosszú ideig ez volt a gyártók fegyvere az egymással szembeni versenyben. Azonban fontos megértenünk, hogy az új fa ablakoknál is előfordulhat penészesedés az ablakcserét követően, ahogyan a műanyag ablakok esetében is.

  A modern vasalatrendszerek már rendelkeznek résszellőző funkcióval, és alkalmazhatunk higroszabályzós légbevezetőket is, de a legoptimálisabb eredményt akkor érhetjük el, ha tudatosan ügyelünk a megfelelő szellőztetésre.

  Arról már korábban írtunk bejegyzést, hogy mitől párásodik a műanyag ablak. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő szellőztetéssel és páraelszívó berendezésekkel ez a probléma mindkét típusú ablak esetében hatékonyan kezelhető.

  Az ablakok kiválasztásakor és használatuk során mindig figyeljünk az optimális szellőzésre és párakezelésre, hogy otthonunkban kellemes és egészséges környezetet teremthessünk magunknak és családunknak. A megfelelő gondossággal mind a műanyag, mind a fa ablakok kiváló választás lehetnek, és hosszú távon megbízható és esztétikus megoldást nyújthatnak otthonunk számára.

  A műanyag ablak üvegéből idővel elillan a gáztöltés – NEM IGAZ!

  Az üvegipari hőszigetelt ablaküvegek gyártása már több évtizede zajlik, így az idő elegendő volt ahhoz, hogy megbízható statisztikákat és vizsgálatokat végezzenek ezen üvegek teljesítményéről. Az eredmények alapján kiderült, hogy az üvegek gáztöltöttsége akár 10 év után is 80%-os szinten marad, míg 20 év elteltével még mindig körülbelül 50% körüli marad. Ezeknek a vizsgálatoknak köszönhetően nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az üvegek hosszú távú teljesítményét meghatározó jelenség, és nem tekinthető problémának.

  Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az üvegek gáztöltöttsége meglehetősen stabil marad az évek során, ami nagyon fontos a hőszigetelés hatékonysága szempontjából. Az ilyen típusú ablaküvegek kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, és hozzájárulnak az épület energiahatékonyságához és kényelméhez.

  Ezen eredmények alapján a hőszigetelt ablaküvegek megbízható és hosszú távú megoldást nyújtanak az épületek számára. Nemcsak kiváló hőszigetelést biztosítanak, de hosszú élettartammal is rendelkeznek, így a felhasználók nyugodtan támaszkodhatnak rájuk évtizedeken át. Az üvegek folyamatosan biztosítják a kívánt kényelmi szintet és energiatakarékosságot, és hozzájárulnak a fenntartható épületek létrehozásához és a környezettudatos életmódhoz.

  A műanyag ablak megsárgul – NEM IGAZ!

  A fehér színű műanyag nyílászárók rendkívül népszerűek és gyakori választások, amikor nyílászárókat vásárolunk vagy cserélünk. Bár osztrák rokonaink esetében a műanyag ablakok jelentős része színes fóliával készül (akár 90% is), addig a hazai műanyag ablakpiac túlnyomó többsége továbbra is a fehér színű nyílászárókat preferálja.

  Az első generációs műanyag ablakok esetében a profilgyártóknak még nem volt elegendő tapasztalata, és nem gondoltak arra, hogy a nap UV sugárzása idővel sárgulást okozhat a műanyag ablak profiljában. Azonban azóta a minőségi műanyag ablak profilok már körülbelül 15 éve olyan UV stabilizátorokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a fehér műanyag ablakok sárgulását. Ez az előrelépés azonban nemcsak az ablakokra, hanem a kül- és beltéri használatra is alkalmas fehér PVC alapanyagú műanyag ablakpárkányokra is érvényes.

  Ez azt jelenti, hogy a modern, minőségi fehér műanyag ablakok és ablakpárkányok tartósak és időtállóak maradnak, megőrizve eredeti színüket éveken keresztül. Ennek köszönhetően a fehér műanyag nyílászárók kiváló választást jelentenek, nem csak esztétikailag, hanem tartósságuk és UV-állóságuk miatt is. A megbízható nyílászárók nem csak a ház szépségét emelik, hanem hozzájárulnak otthonunk kényelméhez és energiatakarékosságához is.

  Esetenként mégis elszíneződhet az ablak

  A műanyag ablakok sárgulásának számos oka lehet:

  1. Külső tényezők és dohányzás, konyhai zsírgőz: A korom és a külső környezeti hatások, különösen azok a területek, ahol sokat dohányoznak, vagy éttermi konyhák esetében, ahol magas a zsírgőz tartalom hozzájárulhatnak a műanyag ablakok sárgulásához.
  2. Tisztítószerek választása: Ha nem megfelelő tisztítószereket használunk, az erős vegyszerek, súrolóporok vagy szerves oldószerek károsíthatják az ablak anyagának felső rétegét, ami megváltoztathatja a színét.
  3. Műanyag minősége: A leggyakoribb ok azonban a műanyag rossz minősége lehet. Minőségi műanyag ablakok esetében sokkal kisebb az esélye a sárgulásnak az idő előrehaladtával. A fehér szín a nyílászárókban található titán-dioxidnak köszönhető. Ha a gyártók nem használnak megfelelő mennyiségű titán-dioxidot az ablakok gyártásához, akkor az UV sugárzás könnyebben sárgulást okozhat. Ezért rendkívül fontos a minőségi termék választása, hogy elkerüljük a sárgulás problémáját.

  A fehér műanyag ablak utólagos fóliázása – NEM LEHETSÉGES

  műanyag ablak utólagos fóliázása
  A műanyag ablak utólagos fóliázása nem lehetséges

  A műanyag ablakok gyártása egy összetett folyamat, ahol a kívánt ablakprofilokat 6 méteres szálakban szállítják a gyártókhoz. Ezen szálakat megfelelő méretre vágják és összehegesztik, majd további műveletekkel alakítják ki az ablakokat. Ha színes műanyag ablakot készítenek, előre fóliázott szálakat rendelnek a beszállítótól, és ezeket ugyanúgy dolgozzák fel, mint a fehér ablakprofilokat.

  A műanyag nyílászárók színezése egy speciális kasírozási eljárással történik, amely során többrétegű fóliát ragasztanak az ablakprofilra egy speciális gép segítségével. Ezt a folyamatot “kasírozásnak” nevezik. A kasírozás révén egyenletesen felragasztják a fóliát a profilra, amelynek eredményeként a műanyag ablak színes megjelenést kap. Ez a kasírozási technológia kizárólag egyenes profilok esetében alkalmazható. Az íves szerkezeteknél pedig a már lefóliázott termékeket hajlítják meg a megfelelő alakzatba.

  Ezért fontos, hogy a rendelés előtt meghatározzuk, hogy színes vagy fehér műanyag ablakot szeretnénk, mivel az utólagos színezésre nincs lehetőség. A kívánt szín kiválasztása előre történik, így biztosítható, hogy az elkészült ablak a megfelelő színű és stílusú legyen.

  A SZÍNES MŰANYAG ABLAKOKRÓL LEVÁLIK A FÓLIA

  Ha már a színes műanyag ablakokról esett szó, nem mehetünk el amellett a városi legenda mellett, hogy a profilról leválik a kasírozás. A  műanyag ablak kasírozásának technológiája több évtizedes technológiára épül, ami már bizonyított.

  Az egyetlen dolog amit figyelembe kell venni, hogy a fóliázással készült színes műanyag ablakokat nem javasolt az épület déli oldalán alkalmazni. A kasírozás helyett, inkább ha tehetjük válasszunk külső oldali alumínium borítást. Az alumínium műanyag ablakoknak számos előnye van a hagyományos színezéssel szemben, ráadásul sokkal exkluzívabb megjelenést biztosít.

  2018 január 1 óta kötelező a 3 rétegű üvegezés használata – EZ ÍGY NEM IGAZ

  Az aktuális szabályozás értelmében a műanyag nyílászárókhoz kapcsolódóan az alábbi U-értékeket kell betartani:

  Épülethatároló szerkezetA hőátbocsátási tényező követelményértéke U (W/m2K)
  Üvegezés1
  Különleges üvegezés1,2
  Fa vagy PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró (>0,5m2)1,15
  Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó1,45

  * Magas akusztikai vagy biztonsági követelményű üvegezés esetén érvényes követelményértékek.


  Az üvegezésre megadott határérték teljesíthető néhány 2-rétegű üvegfelépítéssel:
  –    4 – 16 Argon – 4 Low-E*
  –    vastagabb üvegréteg – 16 Argon – 4 Low-E*
  –    4 – 16 Kripton – 4 Low-E
  –    vastagabb üvegréteg – 16 Kripton – 4 Low-E

  * A Low-E bevonat kivitelétől függ, hogy az üvegfelépítés csak laborvizsgálat vagy számítás szerint is eléri az Ug ≤ 1,0 W/m2K hőátbocsátási tényezőt.

  Arra azonban figyelni kell 2-rétegű üvegezés alkalmazásakor, hogy az ablakra vonatkozó 1,15 W/m2K érték betartása csak meleg peremes üvegezéssel és 1,0 W/m2K-nél nem magasabb hőátbocsátási tényezőjű (Uf) keretszerkezettel lehetséges. Tagolt szerkezetek esetén azonban – a több üvegmező megnövekedett kerülete miatt – az U-érték 1,15 fölé kerülhet. Ezért fontos, hogy a kapott ajánlat tartalmazza a számított U–értékeket.

  Az újrahasznosított anyagú profilból készült ablak rosszabb – NEM IGAZ!!!

  Az ablakprofilok gyártásánál az újrahasznosított anyagrész nem ellenőrizetlen forrásból származó vegyes műanyag, hanem műanyag ablakok profiljaihoz használt pvc őrleménye, melynek forrása:
  –    az ablakprofil gyártójának üzemében a gyártás során visszamaradt pvc hulladék,
  –    a műanyag ablakgyártó üzemében a profilszabás szabási hulladékából származó, visszavásárolt profilhulladék,
  –    kibontott műanyag ablak visszanyert keretéből származó profilhulladék.
  A visszanyert pvc őrlemény szigorú anyagvizsgálata ugyanúgy megtörténik az újbóli felhasználást megelőzően, mint az ún. friss pvc esetében.
  Az ellenőrzött forrás és anyagösszetétel miatt nincs minőségi hátránya az újrahasznosításnak, viszont jelentősen csökkenti az egységnyi profil előállításához szükséges friss pvc előállítási szükségletét. Így tovább csökkenthető a CO2-kibocsátás, ezáltal az ökológiai lábnyom.

  Vélemény, hozzászólás?

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók biztosításához és a forgalom elemzéséhez. Az oldalunk használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi média-, hirdetési és elemző partnereinkkel is. További részletek
  Sütik beállításai
  Elfogadás
  Elutasítás
  Adatvédelmi irányelvünk
  Adatvédelmi és sütikre vonatkozó irányelvek
  Cookie neve Aktív

  Bevezetés

  A HRV ablak Kft. (székhely: 2360 Gyál, Bacsó Béla utca 23/1), (a továbbiakban: HRV ABLAK) alá veti magát a következő tájékoztatónak. A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet)AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. április 27.) szerint az alábbi tájékoztatást adjuk. Jelen adatkezelési tájékoztató az alábbi oldalak adatkezelését szabályozza: https://muanyagablak.net Az adatkezelési tájékoztató elérhető az alábbi oldalról: https://muanyagablak.net/adatvedelem A tájékoztató módosításai a fenti címen történő közzététellel lépnek hatályba. A muanyagablak.net elérhetőségei:
  • Név: HRV Kft
  • Székhely: 2360 Gyál, Bacsó Béla utca 23/1 (NEM ÜZLET, SZÉKHELY)
  • Üzlet: 2360 Gyál, Bem József utca 23
  • E-mail: [email protected]
  • Telefon: +36 20 276 2377
  Az Ön adatait a szerződés teljesítése és a szerződés feltételeinek későbbi bizonyítása érdekében tároljuk. Adatait harmadik félnek nem adjuk át. Adatainak kezelésekor az Adatvédelmi Törvénynek megfelelően járunk el. A regisztrációval a Vásárló hozzájárul ahhoz, hogy adatait a HRV ABLAK KFT, továbbiakban mint HRV ABLAK kezelje,- a megrendelések kiszállításához szükséges adatokat a futárszolgálat megbízottjának átadja.

  A megrendelések teljesítése érdekében a HRV ABLAK az alábbi adatokat adja át a futárszolgálat részére:

  • a megrendelő neve,
  • a szállítási címe,
  • a megrendelő telefonszáma,
  • Megrendelés száma.
  A futárszolgálat és megbízottja ezeket az adatokat szigorúan bizalmasan,vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kezeli! Megrendelésének leadásával Ön a HRV ABLAK Kft. vásárlója lesz. A muanyagablak.net weboldal üzemeltetője a HRV ABLAK Kft. Az Üzemeltető – a továbbiakban egységesen: HRV ABLAK – garantálja, hogy a látogatók és Felhasználók (a továbbiakban egységesen: Felhasználók) személyes és egyéb adatait bizalmasan, a hatályos magyar jogszabályokat, így különösen a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény, a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvény, a személyes adatok gépi feldolgozása során az egyének védelméről szóló 1998. évi VI. törvény és az elektronikus kereskedelmi, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokról szóló 2001. évi CVIII. törvény rendelkezéseit maradéktalanul betartva kezeli.

  I. ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI ELVEK

  1. A Honlap látogatásával a Felhasználó tudomásul veszi, hogy a Honlap szolgáltatásainak, információinak igénybevételekor önkéntesen aláveti magát a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi és egyéb vonatkozó szabályozásnak, és feltétel nélkül elfogadja a jelen Adatvédelmi nyilatkozatban és egyéb, a Honlap használata során alkalmazott egyes nyilatkozatokban rögzített feltételeket. 2. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a Honlap használata során egyidejűleg önkéntesen adatot is szolgáltat, amely részben automatikusan, részben a honlapon elhelyezett űrlapok, formanyomtatványok kitöltésével, esetlegesen hírlevél megrendelése útján történik. 3. A Felhasználó a Honlap látogatásával tudomásul veszi, hogy egyes aloldalak látogatásának feltétele az oldalak tartalmának megfelelő személyes adatok önkéntes szolgáltatása. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy amennyiben a kért személyes információt nem adja meg, úgy lehetséges, hogy nem fér hozzá a Honlap bizonyos részeihez. 4. Az eladó kijelenti, hogy a Honlap felhasználói által nyújtott személyes adatokat, információkat az adatvédelmi szabályok tiszteletben tartásával adatkezelőként saját maga illetve szerződött partnere kezeli. 5. A 4. pontban írt személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt – közvetlenül vagy közvetve – név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet. 6. Az Eladó a Felhasználó személyes adatait kizárólag azon időtartamig őrzi, kezeli, tárolja, amíg az megfelel a hivatkozott jogszabályi előírásoknak. Ezen időtartam legfeljebb az ügyfél általi leiratkozás időpontjáig tarthat. Az adatkezelés során a Felhasználó által önként szolgáltatott adatokhoz kizárólag az Eladó, szerződött partnere olyan alkalmazottai férhetnek hozzá, akiknek az munkaköri kötelezettsége. 7. A HRV ABLAK a Felhasználó személyes adatait – az adatvédelmi szabályokban biztosított kivételektől eltekintve – nem hozza illetéktelen személy tudomására, míg az egyéb személyesnek nem minősülő adatait szabadon használhatja fel. 8. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a HRV ABLAK minden esetben tájékoztatta az adatfelhasználás céljáról, módjáról, időtartamáról, az adatkezelés során közreműködő (megbízott) igénybevételéről és az esetleges későbbi adatátadási szándékról; az adatkezelésre jogosult szerv vagy személy nevéről és címéről, valamint arról, hogy az adatszolgáltatás önkéntes, és jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének a megszüntetését kérni; biztosítja továbbá az érintett számára azt a jogot, hogy a további együttműködést bármikor indokolás nélkül megtagadhatja. 9. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a HRV ABLAK által ajánlott, vagy közvetített termékekre vagy szolgáltatásokra vonatkozóan információkat kérve, vagy nyilvánosan közzétett reklámra vagy egyéb kereskedelmi kommunikációra válaszolva – a maga részéről is kifejezetten kapcsolatokat kezdeményezett és ennek során név- és lakcímadatait az adatkezelő közvetlen üzletszerző szervnek átadta, továbbá ezeknek az adatoknak a további kezeléséhez hozzájárult. 10. Az adatvédelmi törvénnyel összhangban a Felhasználó tájékoztatást kérhet a személyes adatai kezeléséről. A Felhasználó jogosult arra, hogy személyes adatait frissítse, módosítsa, illetve kérje azok törlését. 11. A HRV ABLAK nem kíván helyt adni a kéretlen leveleknek, ugyanakkor fenn kívánja tartani a saját maga számára azt a lehetőséget, hogy az a Felhasználó számára fontosnak tartott információról a Felhasználót e-mailben értesítse, egyúttal biztosítja az a Felhasználó részére a visszautasítás lehetőségét. 12. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a Honlap látogatásával, használatával illetve a személyes és egyéb adataihoz való jogosulatlan hozzáféréssel, azok megsemmisítésével, vagy nyilvánosságra hozatalával okozott, vagy azokkal összefüggésben keletkezett vagy azzal kapcsolatba hozható bármely hibáért, hátrányért, kárért az eladót, illetve a honlap készítőit, az üzemeltetésben résztvevő feleket semmilyen felelősség nem terheli. 13. A Felhasználóról összegyűjtött illetőleg a Felhasználótól kapott adatok a jogellenes, vagy a hálózat illetve Honlap működését veszélyeztető tevékenység kivizsgálására és megakadályozására is felhasználhatók. 14. Bár a Honlap összeállításakor a HRV ABLAK kellő gondossággal járt el, nem vállal felelősséget azokért a cselekményekért, amelyeket bármely belföldi vagy külföldi jogi, vagy természetes személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet akár közvetlenül, akár közvetve a Honlapon lévő vagy a Honlapon keresztül elért adatok, információk alapján követ el, függetlenül attól, hogy a HRV ABLAK közöli vagy mások közlik-e ezeket az adatokat, információkat. A Honlapon lévő információk, adatok közül semmit sem szabad tanácsként vagy ajánlásként kezelni, és a Honlap nem szolgálhat semmilyen elhatározás vagy intézkedés alapjául. 15. Az Eladó nem vállal semmilyen felelősséget a Honlap tartalmával, az ott illetve azon keresztül elérhető adattal, információval, nyilatkozattal kapcsolatban, így többek között, de nem kizárólag, azok pontosságát, időszerűségét, érvényességét, teljességét, valamely célra való alkalmasságát, megbízhatóságát, megalapozottságát, stb. illetően sem. A Honlapon lévő nyilatkozataink, kijelentéseink nem minősülnek kötelezettségvállalásnak. A Felhasználó egyetért azzal, hogy a Honlapról vagy a Honlapon keresztül letöltött és megszerzett információk felhasználása önként, saját belátása szerint és kizárólag saját kockázatára történik. 16. Az Eladó szolgáltatásaiban keletkező személyes adatokat semmilyen módon nem kapcsolja össze az általa internet-szolgáltatóként kezelt személyes adatokkal. 17. Az Eladó, a felhasználók fizikai elérésére alkalmas adatokat kizárólag akkor gyűjt, ha az adott szolgáltatás jellege ezt nélkülözhetetlenné teszi. Adatokat kizárólag a felhasználó által előzetesen jóváhagyott célra veszi igénybe, azokat – a törvényben előírt kivételektől eltekintve – szerződött partnerén kívül további fél részére semmilyen körülmények között nem adja át. 18. A HRV ABLAK szolgáltatásai számos olyan kapcsolódási pontot (linket) tartalmaznak, amely más szolgáltatók oldalaira vezet. Ezen linkekért, az ott található adatokért, illetve azon oldalak látogatása, használata miatt bekövetkező esetleges károkért a HRV ABLAK nem vállal felelősséget. 19. A szolgáltatásainak igénybevételéhez bizonyos esetekben szükség lehet regisztrációs formanyomtatványok kitöltésére. 20. A HRV ABLAK honlapját látogatók a regisztráció során a valóságnak, illetve a tényleges állapotnak megfelelő adatokat kötelesek szolgáltatni. Az Eladót a regisztráció során történt személyes adatok jogtalan felhasználásával kapcsolatban felelősség nem terheli. 21. A HRV ABLAK fenntartja magának a jogot arra, hogy a személyes adatokat ellenőrizze, és amennyiben a felhasználó az általa megadott helytelen, pontatlan adatot meghatározott időn belül felhívásra nem pontosítja, úgy a HRV ABLAK jogosult az érintett felhasználó regisztrációját törölni. 22. A HRV ABLAK a fentieken túlmenően olykor kérhet egyéb adatokat is, de arra mindvégig törekszik, hogy a kért többletinformáció mértéke és mélysége arányban álljon a szolgáltatás igénybevételével szerezhető előnyök mértékével. 23. A felhasználó kötelezi magát arra, hogy a szolgáltatás igénybevételével nem küld olyan adatot, üzenetet, amely ellentétes bármely jogszabállyal, nemzetközi egyezménnyel, az Internet-szolgáltató hálózati visszaélések tilalmáról rendelkező irányelvében foglaltakkal, bármilyen általánosan elfogadott Internet-szabállyal, vagy a jóerkölcs követelményeivel. 24. A Felhasználó kötelezi magát, hogy a szolgáltatás igénybevételével tudomására jutott személyes adatokat jogosulatlanul harmadik személynek nem hozza tudomására. Tudomásul veszi, hogy ezen kötelezettségek megszegéséből erdő kárért felelősséggel tartozik.

  II. A REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKRÓL NYILVÁNTARTOTT ADATOK

  1. A Honlap szolgáltatásaink teljes és hatékony használata érdekében ajánlott a regisztráció. 2. A fenti adatok kizárólag a Felhasználó által előzetesen jóváhagyott célra kerülnek igénybevételre, azok előzetes írásbeli engedély nélkül (a törvényben előírt kivételektől eltekintve) szerződött partneren kívül további fél részére semmilyen körülmények között nem kerülnek átadásra. 3. A HRV ABLAK nem gyűjt olyan adatokat, amelyek nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, érdekképviseleti szervezeti tagságra, egészségi állapotra, szenvedélybetegségre, szexuális életre vagy büntetett előéletre vonatkoznak. Amennyiben a HRV ABLAK tudomást szerez arról, hogy bármely Felhasználó a fentiekben részletezett különleges adatot töltött fel rendszerbe, a Felhasználó regisztrációja haladéktalanul törlésre kerül. 4. A HRV ABLAK kötelezi magát arra, hogy az adatbázisban szereplő adatok kezelése során a jelen Adatvédelmi nyilatkozatnak megfelelően jár el, az abban foglaltaknak maradéktalanul eleget tesz. 5. A regisztráció során személyes adatait megadó Felhasználó adatlapja hitelesítésével elfogadja a rendszer használatának szabályait, illetve a rá vonatkozó személyes adatok teljes körű kezeléséhez önkéntesen és határozottan hozzájárul. 6. A Felhasználó kötelezi magát arra, hogy az adatbázisba kizárólag saját adatait rögzíti, valamint hogy azok a valóságnak megfelelnek. 7. A Felhasználó felelős a rendszer használatát lehetővé tevő jelszó titokban tartásáért, és köteles gondoskodni arról, hogy a jelszó ne jusson illetéktelen személyek tudomására. Ennek elmulasztásából eredő kárért, illetve hátrányért kizárólag a Felhasználó a felelős. 8. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy az adatátviteli kapcsolat bármely hibájából vagy működésképtelenségéből eredő kárért, illetve hátrányért a HRV ABLAK nem vállal felelősséget. 9. A HRV ABLAK fenntartja a jogot, hogy a honlap mindenkori tartalmát korlátozás, értesítés nélkül megváltoztassa, bármely, illetve valamennyi szolgáltatását megszüntesse, illetve felfüggessze.

  I. ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI ELVEK

  1. A Honlap látogatásával a Felhasználó tudomásul veszi, hogy a Honlap szolgáltatásainak, információinak igénybevételekor önkéntesen aláveti magát a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi és egyéb vonatkozó szabályozásnak, és feltétel nélkül elfogadja a jelen Adatvédelmi nyilatkozatban és egyéb, a Honlap használata során alkalmazott egyes nyilatkozatokban rögzített feltételeket. 2. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a Honlap használata során egyidejűleg önkéntesen adatot is szolgáltat, amely részben automatikusan, részben a honlapon elhelyezett űrlapok, formanyomtatványok kitöltésével, esetlegesen hírlevél megrendelése útján történik. 3. A Felhasználó a Honlap látogatásával tudomásul veszi, hogy egyes aloldalak látogatásának feltétele az oldalak tartalmának megfelelő személyes adatok önkéntes szolgáltatása. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy amennyiben a kért személyes információt nem adja meg, úgy lehetséges, hogy nem fér hozzá a Honlap bizonyos részeihez. 4. Az eladó kijelenti, hogy a Honlap felhasználói által nyújtott személyes adatokat, információkat az adatvédelmi szabályok tiszteletben tartásával adatkezelőként saját maga illetve szerződött partnere kezeli. 5. A 4. pontban írt személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt – közvetlenül vagy közvetve – név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet. 6. Az Eladó a Felhasználó személyes adatait kizárólag azon időtartamig őrzi, kezeli, tárolja, amíg az megfelel a hivatkozott jogszabályi előírásoknak. Ezen időtartam legfeljebb az ügyfél általi leiratkozás időpontjáig tarthat. Az adatkezelés során a Felhasználó által önként szolgáltatott adatokhoz kizárólag az Eladó, szerződött partnere olyan alkalmazottai férhetnek hozzá, akiknek az munkaköri kötelezettsége. 7. A HRV ABLAK a Felhasználó személyes adatait – az adatvédelmi szabályokban biztosított kivételektől eltekintve – nem hozza illetéktelen személy tudomására, míg az egyéb személyesnek nem minősülő adatait szabadon használhatja fel. 8. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a HRV ABLAK minden esetben tájékoztatta az adatfelhasználás céljáról, módjáról, időtartamáról, az adatkezelés során közreműködő (megbízott) igénybevételéről és az esetleges későbbi adatátadási szándékról; az adatkezelésre jogosult szerv vagy személy nevéről és címéről, valamint arról, hogy az adatszolgáltatás önkéntes, és jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének a megszüntetését kérni; biztosítja továbbá az érintett számára azt a jogot, hogy a további együttműködést bármikor indokolás nélkül megtagadhatja. 9. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a HRV ABLAK által ajánlott, vagy közvetített termékekre vagy szolgáltatásokra vonatkozóan információkat kérve, vagy nyilvánosan közzétett reklámra vagy egyéb kereskedelmi kommunikációra válaszolva – a maga részéről is kifejezetten kapcsolatokat kezdeményezett és ennek során név- és lakcímadatait az adatkezelő közvetlen üzletszerző szervnek átadta, továbbá ezeknek az adatoknak a további kezeléséhez hozzájárult. 10. Az adatvédelmi törvénnyel összhangban a Felhasználó tájékoztatást kérhet a személyes adatai kezeléséről. A Felhasználó jogosult arra, hogy személyes adatait frissítse, módosítsa, illetve kérje azok törlését. 11. A HRVABLAK.HU nem kíván helyt adni a kéretlen leveleknek, ugyanakkor fenn kívánja tartani a saját maga számára azt a lehetőséget, hogy az a Felhasználó számára fontosnak tartott információról a Felhasználót e-mailben értesítse, egyúttal biztosítja az a Felhasználó részére a visszautasítás lehetőségét. 12. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy a Honlap látogatásával, használatával illetve a személyes és egyéb adataihoz való jogosulatlan hozzáféréssel, azok megsemmisítésével, vagy nyilvánosságra hozatalával okozott, vagy azokkal összefüggésben keletkezett vagy azzal kapcsolatba hozható bármely hibáért, hátrányért, kárért az eladót, illetve a honlap készítőit, az üzemeltetésben résztvevő feleket semmilyen felelősség nem terheli. 13. A Felhasználóról összegyűjtött illetőleg a Felhasználótól kapott adatok a jogellenes, vagy a hálózat illetve Honlap működését veszélyeztető tevékenység kivizsgálására és megakadályozására is felhasználhatók. 14. Bár a Honlap összeállításakor a HRV ABLAK kellő gondossággal járt el, nem vállal felelősséget azokért a cselekményekért, amelyeket bármely belföldi vagy külföldi jogi, vagy természetes személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet akár közvetlenül, akár közvetve a Honlapon lévő vagy a Honlapon keresztül elért adatok, információk alapján követ el, függetlenül attól, hogy a HRV ABLAK közöli vagy mások közlik-e ezeket az adatokat, információkat. A Honlapon lévő információk, adatok közül semmit sem szabad tanácsként vagy ajánlásként kezelni, és a Honlap nem szolgálhat semmilyen elhatározás vagy intézkedés alapjául. 15. Az Eladó nem vállal semmilyen felelősséget a Honlap tartalmával, az ott illetve azon keresztül elérhető adattal, információval, nyilatkozattal kapcsolatban, így többek között, de nem kizárólag, azok pontosságát, időszerűségét, érvényességét, teljességét, valamely célra való alkalmasságát, megbízhatóságát, megalapozottságát, stb. illetően sem. A Honlapon lévő nyilatkozataink, kijelentéseink nem minősülnek kötelezettségvállalásnak. A Felhasználó egyetért azzal, hogy a Honlapról vagy a Honlapon keresztül letöltött és megszerzett információk felhasználása önként, saját belátása szerint és kizárólag saját kockázatára történik. 16. Az Eladó szolgáltatásaiban keletkező személyes adatokat semmilyen módon nem kapcsolja össze az általa internet-szolgáltatóként kezelt személyes adatokkal. 17. Az Eladó, a felhasználók fizikai elérésére alkalmas adatokat kizárólag akkor gyűjt, ha az adott szolgáltatás jellege ezt nélkülözhetetlenné teszi. Adatokat kizárólag a felhasználó által előzetesen jóváhagyott célra veszi igénybe, azokat – a törvényben előírt kivételektől eltekintve – szerződött partnerén kívül további fél részére semmilyen körülmények között nem adja át. 18. A HRV ABLAK szolgáltatásai számos olyan kapcsolódási pontot (linket) tartalmaznak, amely más szolgáltatók oldalaira vezet. Ezen linkekért, az ott található adatokért, illetve azon oldalak látogatása, használata miatt bekövetkező esetleges károkért a HRV ABLAK nem vállal felelősséget. 19. A szolgáltatásainak igénybevételéhez bizonyos esetekben szükség lehet regisztrációs formanyomtatványok kitöltésére. 20. A HRV ABLAK honlapját látogatók a regisztráció során a valóságnak, illetve a tényleges állapotnak megfelelő adatokat kötelesek szolgáltatni. Az Eladót a regisztráció során történt személyes adatok jogtalan felhasználásával kapcsolatban felelősség nem terheli. 21. A HRV ABLAK fenntartja magának a jogot arra, hogy a személyes adatokat ellenőrizze, és amennyiben a felhasználó az általa megadott helytelen, pontatlan adatot meghatározott időn belül felhívásra nem pontosítja, úgy a HRV ABLAK jogosult az érintett felhasználó regisztrációját törölni. 22. A HRV ABLAK a fentieken túlmenően olykor kérhet egyéb adatokat is, de arra mindvégig törekszik, hogy a kért többletinformáció mértéke és mélysége arányban álljon a szolgáltatás igénybevételével szerezhető előnyök mértékével. 23. A felhasználó kötelezi magát arra, hogy a szolgáltatás igénybevételével nem küld olyan adatot, üzenetet, amely ellentétes bármely jogszabállyal, nemzetközi egyezménnyel, az Internet-szolgáltató hálózati visszaélések tilalmáról rendelkező irányelvében foglaltakkal, bármilyen általánosan elfogadott Internet-szabállyal, vagy a jóerkölcs követelményeivel. 24. A Felhasználó kötelezi magát, hogy a szolgáltatás igénybevételével tudomására jutott személyes adatokat jogosulatlanul harmadik személynek nem hozza tudomására. Tudomásul veszi, hogy ezen kötelezettségek megszegéséből erdő kárért felelősséggel tartozik.

  II. A REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKRÓL NYILVÁNTARTOTT ADATOK

  1. A Honlap szolgáltatásaink teljes és hatékony használata érdekében ajánlott a regisztráció. 2. A fenti adatok kizárólag a Felhasználó által előzetesen jóváhagyott célra kerülnek igénybevételre, azok előzetes írásbeli engedély nélkül (a törvényben előírt kivételektől eltekintve) szerződött partneren kívül további fél részére semmilyen körülmények között nem kerülnek átadásra. 3. A HRV ABLAK nem gyűjt olyan adatokat, amelyek nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, érdekképviseleti szervezeti tagságra, egészségi állapotra, szenvedélybetegségre, szexuális életre vagy büntetett előéletre vonatkoznak. Amennyiben a HRV ABLAK tudomást szerez arról, hogy bármely Felhasználó a fentiekben részletezett különleges adatot töltött fel rendszerbe, a Felhasználó regisztrációja haladéktalanul törlésre kerül. 4. A HRV ABLAK kötelezi magát arra, hogy az adatbázisban szereplő adatok kezelése során a jelen Adatvédelmi nyilatkozatnak megfelelően jár el, az abban foglaltaknak maradéktalanul eleget tesz. 5. A regisztráció során személyes adatait megadó Felhasználó adatlapja hitelesítésével elfogadja a rendszer használatának szabályait, illetve a rá vonatkozó személyes adatok teljes körű kezeléséhez önkéntesen és határozottan hozzájárul. 6. A Felhasználó kötelezi magát arra, hogy az adatbázisba kizárólag saját adatait rögzíti, valamint hogy azok a valóságnak megfelelnek. 7. A Felhasználó felelős a rendszer használatát lehetővé tevő jelszó titokban tartásáért, és köteles gondoskodni arról, hogy a jelszó ne jusson illetéktelen személyek tudomására. Ennek elmulasztásából eredő kárért, illetve hátrányért kizárólag a Felhasználó a felelős. 8. A Felhasználó tudomásul veszi, hogy az adatátviteli kapcsolat bármely hibájából vagy működésképtelenségéből eredő kárért, illetve hátrányért a HRV ABLAK nem vállal felelősséget. 9. A HRV ABLAK fenntartja a jogot, hogy a honlap mindenkori tartalmát korlátozás, értesítés nélkül megváltoztassa, bármely, illetve valamennyi szolgáltatását megszüntesse, illetve felfüggessze.
  Beállítások mentése
  Nincs termék a kosárban!
  0