A műanyag ablak szerkezeti elemei

 • HRV Ablak - A műanyag ablak webshop
 • Blog
 • Blog
 • A műanyag ablak szerkezeti elemei
 • Mint minden mechanikus szerkezet, úgy a műanyag ablakok is főbb és kiegészítő szerkezeti elemekből állnak össze. Azoknak akik először vásárolnak műanyag nyílászárót nem árt ezeknek az elemeknek a felépítésével és azok rendeltetésével tisztában lenni. Az alábbi leírásban bemutatjuk hogyan épül fel az ablak, és hogy ezek az elemek milyen célt szolgálnak.

   

  A műanyag ablak profil szerkezete

  A műanyag ablak első és talán a nyílászáró vásárlásakor is legfontosabb szempont a műanyag ablak profilja. Amikor ablakot vásárolunk általában megnézzük mely márkák a legkeresettebbek vagy legjobb áron érhetőek el a piacon, majd erre kezdünk el specifikusan keresni. Ilyen márka keresések alkalmával, valójában a profilra keresünk. A műanyag ablak profil szerkezete alapvetően ál a tokból és a szárnyból. Valamint további kiegészítő profilok is kerülhetnek bele a gyártás során attól függően hogy milyen nyitású, mennyire komplex szerkezetet vásárolunk.

  A műanyag ablak tokszerkezete

  Az ablaktok profil két fő funkciót lát el a műanyag ablak esetében, egy részt a tok szerkezet rögzíti a falba az ablakot, másfelől, az ablak szárnyprofilt tartja pozícióban és biztosítja hogy a rá szerelt zárfogadók segítségével, be tudjuk zárni az ablakunkat. A tok szerkezet olyan másodlagos funkciót is el láthat, hogy bizonyos árnyékoló rendszerek (redőny, szúnyogháló stb.) erre kerülnek rögzítésre, így azok, megtartását, és ezek terhelését is el kell bírnia. Az ablaktokot tokosztóval lehet tagolni, ezzel lehetőséget biztosíthatunk arra, hogy két eltérő szárny esetleg, egy nyitható szárny és egy fix, nem nyitható elemre bontsuk. A tokosztó elhelyezhető függőleges vízszintes irányba vagy akár kombinálva is. Az egy tokszerkezeten belül felosztott több funkciót ellátó ablakokat tokosztott ablaknak nevezzük.

  A műanyag ablak tokszerkezetét mindig úgy kell beszerelni a falazatba, hogy megfelelő beépítési hézagot hagyjunk el. Ez biztosítja hogy a ház statikai mozgása nem vezetődik át a nyílászárónkra. Mivel a nyílászáró nem lehet semmilyen körülmény között teherhordó, így a nyílászáró felé áthídalót kell elhelyezni. Ezek olyan ökölszabályok, amiket ha nem veszünk figyelembe a nyílászáró rendellenes működését okozhatja, esetlegesen maradandóan eldeformálódhat.

  A műanyag ablak szárnyszerkezete

  A műanyag ablak szárny szerkezetének elsődleges feladata az üvegezés megtartása, amit ékek segítségével pozicionálunk. Az ablak szárny az a főelem amik a rászerelt zárszerkezet és kilincs segítségével tudunk nyitni illetve zárni. Az ablakszárny egy ablaktokon belül általában egy vagy két darabból áll, ritkább esetben három szárnyból. Három szárny esetén, un. tokosztóval kell tagolni az ablaktokot.

  Kiegészítő profil elemek

  A kiegészítő profil elemek a már előbb említett tokosztó. De ide tartoznak még a teljesség igénye nélkül, a stulp vagy más néven váltószárny profil. A stulp profil olyan kétszárnyú ablaknál használunk, aminek ha mind két szárnyát kinyitjuk akkor a teljes tokszerkezeten akadály mentesen kilátunk, vagy kihajolhatunk. A stulp profillal szerelt műanyag ablakokat váltószárnyas ablaknak vagy más néven középen felnyíló ablakoknak is nevezzük. Ugyan csak fontos kiegészítő profil a toktoldó amit a tokszerkezetre szerelünk fel. A toktoldó a műanyag ablakok és erkélyajtók esetében, használt légkamrás szerkezetű kiegészítő profil. A toktoldót több célzattal is alkalmazzuk a műanyag ablakok esetében, általában a redőnyök gurtni bevezetésének előkészítésére. Igényesebb kivitelezések esetében, a beépítési hézagok légtömörségének javítására is kiválóan alkalmazhatjuk. Ebben az esetben a toktoldónak az a szerepe, hogy a kávára szigeteléssel történő ráfordulásnál, a purhab hézagon túl, a toktoldó teljes felületére felütközik a szigetelésünk. A belső oldalon természetesen ilyenkor természetesen az egész  toktoldó ugyan csak levakolásra kerül. 

   

  A műanyag ablak üvegezése

  A régi elavult nyílászárókon keresztül, a fűtési energia 20-25 százaléka is távozhat, így a hidegebb teleken igen nagy fűtésszámlával kell számolni. Ezek a régi nyílászárók még nem hőszigetelt üvegezéssel készültek. A mai korszerű műanyag nyílászáró rendszerek már hőszigetelt un THERMO üvegezéssel készülnek, amik minimum 2 (lásd. fenti képen bal oldalon) vagy manapság egyre gyakrabban 3 üveg réteggel (lásd. fenti képen középen). Az üveg szerkezetek esetében léteznek már próbálkozások a  4 rétegű üvegezésre is (lásd. fenti képen jobb oldalon), de ezek olyan nagy súlyt jelentenek a teljes műanyag ablakra, hogy jelentősen leredukálják a maximális gyártási méreteket. Ennek okán ezzel nem foglalkozunk.

  Az ablakok üvegezése nem csak a hőszigetelésben jelentős, de a beláthatóságot is befolyásolja. Olyan helyeken ahol meg akarjuk gátolni a belátást pl. fürdő szoba, előszeretettel vásárolunk un. katedrál üvegeket. A legelterjedtebb katedrál üvegek a csincsilla, a kura és a savmart üveg. Az üvegek mintázatát a mintázat típusától függően, meleghengerléses technológiával, vagy vegyi úton oldják meg. A katedrál üvegek azt az oldalát ami nem sima felületű, így nehéz lenne a tisztítása mindig az üvegszerkezeten befelé fordítják, vagy 3 rétegű üvegezés esetén a középső rétegbe helyezik el.

  Az ablak üvegezésének lehet biztonsági szerepe is. Ilyen esetekben beszélhetünk, betörésvédelmi és balesetvédelmi tényezőkről. A termikusan edzett üveg körülbelül négyszer erősebb, mint az ugyanolyan vastagságú és kialakítású normál float üveg. Törések esetén sok, viszonylag apró darabra hullik szét, így kisebb a valószínűsége, hogy komoly sérülést okoz, ezért az edzett üveg biztonsági üvegnek minősül. Az építészek előírhatják edzett üveg alkalmazását kereskedelmi vagy építészeti projektekhez, szükség lehet ugyanakkor ‘heat soak’ teszt elvégzésére is, hogy minimálisra csökkentsék a spontán törés kockázatát. Az edzett üveget, edzés után már nem lehet vágni vagy fúrni, és mindenféle alakítás, például élcsiszolás, homokfúvás vagy savmaratás gyengíti az üveget, és idő előtti töréshez vezethet.

  A ragasztott biztonsági üveg két vagy több, egymáshoz ragasztott üveglapból áll, amelyeket egy vagy több rétegű köztes fóliával hő és nyomás alkalmazásával ragasztanak össze.A ragasztott üveg általában átlátszó, és az esztétikus megjelenés érdekében mind az üveg, mind a köztes fóliák színe és vastagsága sokféle lehet. A ragasztott üvegszerkezetek kialakításához használható előfeszített és edzett üveg is, a mechanikai ellenálló képesség növelése érdekében. A ragasztott üveg felhasználási területei közé tartoznak a robbanás elleni védelem, a zajcsillapítás, valamint ballisztikai és biztonsági alkalmazások.  

   

  A műanyag ablak vasalata, a zárszerkezet

  A műanyag ablakok zárszerkezete több szempontból is kulcs fontosságú. Egyrészt a vasalat segítségével nyitunk, zárjuk, vagy esetenként buktatjuk az ablakunkat, de a zárszerkezet kapcsolja össze a tokot a szárnnyal. A vasalat működtetését a kilincs segítségével végezzük. A nyílászáró vasalatának van még egy fontos szerepe meg kell tartania az ablak üveg jelentősen nagy súlyát. Egy 2 rétegű üvegezés esetén 1 m2 üveg súlya 20 kg, míg egy 3 rétegű üveg esetén ez már 30 kg tömeget képvisel.

  A vasalatnak pedig ezt a súlyt nemcsak el kell bírnia, de gond nélkül mozgatnia is kell a teljes szerkezetet. Egy rosszul rögzített nyílászáró balesetveszélyes is lehet, ráadásul sokkal gyöngébb lesz a hőszigetelési, hangszigetelési képessége. Vagyis hiába vásároltuk meg a legjobb üvegszerkezetet, ha a vasalaton spóroltunk, mert a hideg levegő bizony be fog jutni a lakásba a rosszul záródó ablak rései mentén.

  A vasalatok esetében is fontos szerep jut a biztonságtechnikában. Bár a műanyag ablakok vasalata alapvetően is már ad egy védelmet a többpontos záródás révén, ez bizonyos esetekben nem elegendő, ilyenkor fokozott biztonsági szintekre kihegyezett vasalatot kell válasszunk a nyílászáróra. A biztonsági vasalatokat osztályokba sorolják. Ezeket az osztályokat régebben WK manapság RC jelöléssel látják el. A biztonsági osztályokat az alapján sorolják be, hogy milyen szerszámokkal szemben milyen időtartamig garantálják az ellenállást.

  A műanyag ablakok esetében RC1 és RC2 szinteket lehet elérni. Számos oldalon tüntetnek fel ettől magasabb osztályt is RC3 vagy RC4, de azt már csak alumínium nyílászárókkal lehet elérni.

  A műanyag ablakok esetében a legmagasabb szint az RC2. Az RC2 osztály fokozott biztonsági igényeket határoz meg olyan szerszámokkal szemben, mind csavarhúzó, fogó vagy feszítővas. A sarkok biztosításán és a zárral szerelt kilincsen kívül a P4-es üvegezés és beragasztott üvegező lécek is szükségesek. 

  A műanyag ablak merevítése

  A műanyag ablakok zárszerkezete több szempontból is kulcs fontosságú. Egyrészt a vasalat segítségével nyitunk, zárjuk, vagy esetenként buktatjuk az ablakunkat, de a zárszerkezet kapcsolja össze a tokot a szárnnyal. A vasalat működtetését a kilincs segítségével végezzük. A nyílászáró vasalatának van még egy fontos szerepe meg kell tartania az ablak üveg jelentősen nagy súlyát. Egy 2 rétegű üvegezés esetén 1 m2 üveg súlya 20 kg, míg egy 3 rétegű üveg esetén ez már 30 kg tömeget képvisel.

  A vasalatnak pedig ezt a súlyt nemcsak el kell bírnia, de gond nélkül mozgatnia is kell a teljes szerkezetet. Egy rosszul rögzített nyílászáró balesetveszélyes is lehet, ráadásul sokkal gyöngébb lesz a hőszigetelési, hangszigetelési képessége. Vagyis hiába vásároltuk meg a legjobb üvegszerkezetet, ha a vasalaton spóroltunk, mert a hideg levegő bizony be fog jutni a lakásba a rosszul záródó ablak rései mentén.

  A vasalatok esetében is fontos szerep jut a biztonságtechnikában. Bár a műanyag ablakok vasalata alapvetően is már ad egy védelmet a többpontos záródás révén, ez bizonyos esetekben nem elegendő, ilyenkor fokozott biztonsági szintekre kihegyezett vasalatot kell válasszunk a nyílászáróra. A biztonsági vasalatokat osztályokba sorolják. Ezeket az osztályokat régebben WK manapság RC jelöléssel látják el. A biztonsági osztályokat az alapján sorolják be, hogy milyen szerszámokkal szemben milyen időtartamig garantálják az ellenállást.

  A műanyag ablakok esetében RC1 és RC2 szinteket lehet elérni. Számos oldalon tüntetnek fel ettől magasabb osztályt is RC3 vagy RC4, de azt már csak alumínium nyílászárókkal lehet elérni.

  A műanyag ablakok esetében a legmagasabb szint az RC2. Az RC2 osztály fokozott biztonsági igényeket határoz meg olyan szerszámokkal szemben, mind csavarhúzó, fogó vagy feszítővas. A sarkok biztosításán és a zárral szerelt kilincsen kívül a P4-es üvegezés és beragasztott üvegező lécek is szükségesek. 

   

  Műanyag ablak Kínálatunkból

  • 2 rétegű
   Akció! Akció!
   HRV Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm balos egyszárnyú ablakHRV Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm balos
   HRV Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm balos
   26,695 Ft

   már csak 1 raktáron

   HRV 70 műanyag ablakok profilja, az osztrák illetőségű, greiner extrudiontehnik Austria, és a német székhelyű, Krauss Maffei Germany legújabb gyártási technológiájával…
   Kosárba
  • 2 rétegű
   Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm balos SCHÜCO balos műanyag ablakBukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm balos SCHÜCO
   Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm balos SCHÜCO
   28,100 Ft

   Készleten

   Fehér egy szárnyú Bukó-nyíló műanyag ablak német SCHÜCO minőségű 5 légkamrás műanyag ablak profilból, balos kivitelben. Alaptartozékként Alumínium kilinccsel. A…
   Kosárba
  • 2 rétegű
   Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm jobbos SCHÜCO 5 légkamrás műanyag ablakBukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm jobbos SCHÜCO
   Bukó-nyíló műanyag ablak 60×60 cm jobbos SCHÜCO
   28,100 Ft

   Készleten

   Fehér egy szárnyú Bukó-nyíló műanyag ablak német SCHÜCO minőségű 5 légkamrás műanyag ablak profilból, jobbos kivitelben. Alaptartozékként Alumínium kilinccsel. A…
   Kosárba
  • 2 rétegű
   Akció! Akció!
   HRV Bukó műanyag ablak 90×60 cm ablakHRV Bukó műanyag ablak 90×60 cm
   HRV Bukó műanyag ablak 90×60 cm
   30,675 Ft

   Készleten

   HRV 70 műanyag ablakok profilja, az osztrák illetőségű, greiner extrudiontehnik Austria, és a német székhelyű, Krauss Maffei Germany legújabb gyártási technológiájával…
   Kosárba
  • 2 rétegű
   Bukó műanyag ablak 90×60 cm SCHÜCO CT70Bukó műanyag ablak 90×60 cm SCHÜCO
   Bukó műanyag ablak 90×60 cm SCHÜCO
   32,290 Ft

   Készleten

   Bukó műanyag ablak fehér színben német SCHÜCO minőségű 5 légkamrás műanyag ablak profilból. Alaptartozékként Alumínium kilinccsel, A tökéletes záródásért legkorszerűbb…
   Kosárba
  • 2 rétegű
   Akció! Akció!
   HRV Bukó-nyíló műanyag ablak 90×90 cm balos bukó-nyíló ablakHRV Bukó-nyíló műanyag ablak 90×90 cm balos
   HRV Bukó-nyíló műanyag ablak 90×90 cm balos
   37,830 Ft

   Készleten

   HRV 70 műanyag ablakok profilja, az osztrák illetőségű, greiner extrudiontehnik Austria, és a német székhelyű, Krauss Maffei Germany legújabb gyártási technológiájával…
   Kosárba
  • 2 rétegű
   Akció! Akció!
   HRV Bukó-nyíló műanyag ablak 90×90 cm jobbos 90x90 bukó nyíló ablakHRV Bukó-nyíló műanyag ablak 90×90 cm jobbos
   HRV Bukó-nyíló műanyag ablak 90×90 cm jobbos
   37,830 Ft

   Készleten

   HRV 70 műanyag ablakok profilja, az osztrák illetőségű, greiner extrudiontehnik Austria, és a német székhelyű, Krauss Maffei Germany legújabb gyártási technológiájával…
   Kosárba

  Vélemény, hozzászólás?

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Nincs termék a kosárban!
  0
  HRV Ablak

  FREE
  VIEW