Gerébtokos ablak

Ezt a típust régebben használták, ma már nem sűrűngyártanak ilyen ablakokat. Az új építésű házakon már biztos, hogy nem találkozunk ilyen ablakszerkezettel. Viszont régebbi típusú épületeknél, műemlékeknél rendkívül gyakoriak a gerébtokos ablakok.

 

Gyakorlatilag hasonló felépítésűek mint a manapság használt ablakok, azzal a lényegi különbséggel, hogy egy ablakszárny helyett kettőből állnak. Ezek a külső illetve belső ablakszárnyak. Régebben előszeretettel alkalmazták, mivel rendkívül variálható volt a kialakítása. Lehetett oldalt nyíló és középen felnyíló,  lehetett íves és egyenes, és osztott és osztatlan formákban is készültek. Ezen felül még annak idején viszonylag jó hőszigetelő képességgel rendelkeztek.

 

A gerébtokos ablakoknál mind a külső, mind a belső ablakszárnyakban egy-egy közönséges síküveget építettek be. Ez a két üveg egy meglehetősen széles, kb. 15-20 cm széles légpárnát hozott létre, mely nem volt hermetikusan lezárva.
Hőszigetelő képességüket tekintve, kb. K=2.8-3.3 értékkel rendelkeztek, amelyek a manapság jónak számító 1.1 körüli értéket jócskán meghaladták, ezért nem alkalmazzák már manapság ezt az elavult ablakszerkezetet. A gyenge hőszigetelő képesség másik oka, hogy a gerébtokos ablakok széleit nem szigetelték, és ezt sok helyen utólag tömítő szalaggal helyettesítették.

A későbbi időkben el kezdett terjedni egy másik fajta gerébtokos ablak, ez volt az úgynevezett kapcsolt gerébtokos ablak.  Ez a változat annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a két ablak szárnyat egy csavarral összeszorították. Ennek köszönhetően keskenyebb lett a légrés szélessége, ami a szigetelés képességét csökkentette. Ezeknek az ablakoknak a „K” értékük 3-3,5 között van.
Ez a filtrációs veszteség hatását tükrözi. A filtrációs hő veszteség azt jelenti, hogy az ablakszárnyak pontatlan összeillesztésének következtében a nyílászáró élei mentén beáramlik a hideg levegő. Tehát az így bekerülő hideg levegő a hőszigetelés helyett hűtőhatást váltott ki.

Kapcsolt gerébtokos ablak típushibái:

  • párásodik a két üvegtábla között
  • szorul az ablak; nehezen, vagy egyáltalán nem lehet kinyitni vagy becsukni
  • a kilincset nem lehet teljesen felzárni
  • 2-es vagy 3-as üveg miatt nagy a hidegfelület alakul ki az ablakon
  • kilincs elfordításakor az ablak alja vagy teteje a zár mentén kipattan
  • befúj rajta a szél, nagy a huzat

 

Ezek a fent említett problémák azonban csak a régebbi időkben merültek fel a pontatlan technológiából kifolyólag. A mostani tudással és a modern technológia segítségével olyan minőségű gerébtokos ablakokat tudnak gyártani a cégek, hogy ezek a gondok biztosan nem fognak jelentkezni. Ezt a hőszigetelt üvegekkel, hőszigetelő ablakgumikkal, modern vasalat rendszerrel és a felületek megfelelő kezelésével tudják elérni.

Ezáltal Ön rendkívül jó hőszigetelési képességű, hosszú élettartamú, jó működésű és kimondottan tartós gerébtokos ablakot, vagy kapcsolt gerébtokos ablakot kap a pénzéért.

 

Így tehát a mai ablakok előnyös tulajdonságai mellett, Önnek egy modern nyílászárója lesz, korabeli formában. Ezek az ablakok rendkívül kellemes megjelenésűek és esztétikusak, jelentősen fel tudják dobni egy épület homlokzatát.

Műemlék jellegű épületek felújítására is használhatjuk ezeket a modern kapcsolt gerébtokos ablakokat (kettős gumiütközésű, hármas üvegrétegű hőszigetelt ablak), ugyanis ezáltal az épületek megőrizhetik jellegüket és műemlék értéküket is.

Olvasson még: